Wat doet een geregistreerd mondhygiënist? 

Brengt jouw persoonlijke mondsituatie in kaart.
Bekeken wordt of mondafwijkingen zichtbaar zijn en zo ja, hoe deze samen met jou behandeld kunnen worden. Wanneer nodig maakt de mondhygiënist voor een completer beeld gebitsafdrukken, röntgenfoto’s en doet bacterieel onderzoek. De halfjaarlijkse gebitscontrole kan zij ook uitvoeren, temeer daar deze praktijk ook beschikt over een röntgenapparaat. Er wordt voor een controle voldoende tijd uitgetrokken, meestal 10-20 minuten.

bigstock-Woman-smiling-and-show-teeth-t-112104188jpg

– Geeft voorlichting over hoe je jouw mond fris en gezond houdt.
Wat is bijvoorbeeld het effect van voeding, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op tanden en kiezen? En hoe ontstaan tandvleesaandoeningen en gaatjes? Ook kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom.

IMG_3277jpg

 – Voert een professionele gebitsreiniging uit.
Plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd en je gebit wordt gepolijst met als resultaat een glad en schoon gevoel. Bij ernstige tandvleesproblemen, waarbij onder het tandvlees moet worden gereinigd, kan er verdoofd worden. – Brengt beschermende middelen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fluoride.

Scaling-Polishing_foto_voor_-najpg

 – Brengt een laklaag aan op kiezen bij kinderen.

Een dergelijke laklaag wordt een sealant genoemd. Deze laag beschermt de kiezen tegen het ontstaan van gaatjes. 

sealantjpg


– Kan je adviseren over het verantwoord bleken van het gebit. Aan het bleken van je gebit kleven enige risico’s. Belangrijk dus om dit verantwoord te doen. Je mondhygiënist kan je hierover adviseren.

 – Vult gaatjes. Het gaat hier om de allereerste gaatjes (primaire caviteiten). Een geregistreerd mondhygiënist is zelfstandig bevoegd om gaatjes te behandelen, röntgenfoto's te maken en verdoving te geven. Zij staat geregistreerd in het BIG register. Is het gaatje te groot of ligt deze te dicht bij de zenuw dan verwijst een geregistreerd mondhygiënist je altijd door naar de tandarts.


vullingen-02jpg